Begär offert

Vilka är för- och nackdelarna med betonggolv?

Vid tillverkning av ett praktiskt och fungerande industrigolv så är kvaliteten minst lika viktig som funktionen. När man lägger golv för industri så måste man tänka på vilken anpassning som behövs för den produktion och aktivitet som kommer äga rum i lokalen. Ska exempelvis lokalen hysa stora och tunga maskiner, så behöver golvet anpassas för att kunna bära dessa.

”Man bör även tänka på den personal som ska arbeta på golvet. De som ska kliva runt maskinerna bör ha ett golv som inte är alldeles för hårt och som sliter på fötterna; ett felaktigt golv sliter onödigt mycket på de fötter som ska trampa runt på det.”

Så vad bör man använda för golv? Betonggolv är rekommenderat för alla industrier som producerar tunga material, eller där mycket vatten ska hanteras.

Metoder att tänka på med betonggolv

Ett betonggolv behöver nästan alltid slipas och behandlas för att fungera bra. Materialet som bör användas när man behandlar golvet beror mycket på vilken yta man vill att golvet ska ha. Vanligast är natriumsilikat, vilket gör att golvet blir tätare och mer vattenavvisande. Det går även bra att lacka betonggolv med ett speciellt betonglack som passar perfekt när man vill uppnå en matt yta, uretan är ett exempel.

För- och nackdelar med betonggolv

”En fördel med betonggolv som inte alls är oviktig, är att betongen är relativt miljövänlig. Den innehåller enbart komponenter hämtade ur naturen. Den innehåller grus, lera och kalk. En annan fördel med betongen är att den alltid går att återanvända, den är mycket hållbar och håller i princip hur länge som helst.”

En fördel med betonggolv är även att det gör sig utmärkt när man vill behålla värmen i lokalen. Nackdelen med betonggolv är innehållet av cement som inte är särskilt miljövänligt under tillverkningen. Fabrikerna som tillverkar cement släpper ut stora mängder koldioxid. Betong kräver dock inte så stora mängder av cement för att tillverkas.

Tillverkning av miljövänlig betong

”Det går att tillverka betong som är mer miljövänlig genom att använda en mindre mängd cement som bindemedel i betongen. Dock innebär det att det tar längre tid för betongen att härdas. Och tid brukar vara pengar. Får man en byggare som kan ta sig den tiden och använda en mer miljövänlig betong till industrigolvet är det mycket värt för klimatet.”

Klimatet är som känt en väldigt viktig fråga, där vi behöver ta i akt med hur vi producerar och alltid tar hänsyn till jordens resurser och de konsekvenser som kan uppstå av att inte göra det. Ett sätt att komma runt användandet av cement som bindemedel i betong kan vara flygaska och slaggprodukter från stålindustrin. Det är uppskattat att det finns betongtillverkare som redan i dag är väl medvetna om problemet. De väljer att använda nya metoder för bindemedel i betongen.